HABERLER

Arkeologlar Pompeii’de Yeni Keşfedilen Törensel At Arabasını Tanıttılar

İtalya’da arkeologlar antik Roma kenti Pompeii yakınlarında keşfettikleri bir törensel at arabasını tanıttılar. Dört tekerlekli araba, 2018’de üç atın ortaya çıkarıldığı bir ahırın yakınlarında bulundu. Arabanın birtakım festivaller ve resmi geçitler sırasında kullanıldığını düşünen uzmanlar, buluntuyu “olağanüstü” ve “mükemmel durumda korunmuş” olarak tanımladılar.

Uzmanlar, arabanın düğün gibi törenlerde kullanılmış olabileceğini düşünmekteler.

Pompeii MS 79’daki Vesuvius yanardağı patlaması nedeniyle adeta bir arkeolojik hazine niteliği taşıyor. Patlama şehri kalın bir kül tabakasının altında bırakmış ve bu sayede pek çok yapı ve içinde yaşayanlar günümüze gelebilmiştir. Napoli’nin 23 km güneydoğusunda yer alan antik şehir bir UNESCO Dünya Kültür Mirası bölgesidir. Normalde İtalya’nın turist çeken en popüler yerlerinden biri olmasına rağmen, Covid-19 virüsü nedeniyle şu an ziyarete kapalı.

Keşif Cumartesi günü (27.02.2021) duyuruldu.

At arabası antik kentin kuzey surlarına yakın Civita Giuliana’daki bir antik villada, ahırlara bitişik iki katlı bir revak içinde bulundu. Arkeolojik park tarafından yapılan açıklamada, törensel at arabasının “demir parçaları, çok güzel tunç ve kalay süslemeleri” olduğu, sicim ve çiçek motiflerinin neredeyse eksiksiz biçimde günümüze ulaştığı söylendi. Arkeologlar at arabasını emniyetle kaldırma işleminin, 7 Ocak’ta başlatılan kazı çalışmasında ilk kez bulunmasını takiben haftalar boyunca sürdüğünü söylediler. Malzemenin kırılganlığının işlemi özellikle karmaşık hâle getirdiğini, arabanın zarar görmeden kaldırılması için alçı kalıp da dâhil pek çok özel tekniğin kullanıldığını aktardılar. İş, bölgede kültürel mirasın tüneller gibi yasadışı yöntemlerle yağmalanma riski altında, yerel savcılık bürosuyla ortaklaşa yürütülen bir çalışma neticesinde gerçekleşmiştir.

Alanın yöneticisi, arabanın gelini yeni evine taşımak için kullanılmış olabileceğini söyledi.

“Sıradışı Bir Keşif
Yetkililer at arabasının İtalya’da eşi benzeri olmayan bir buluntu olarak tanımladılar. Alanın yöneticisi Massimo Osanna bir basın açıklamasında “Bu, antik dünyaya bakışımızı geliştiren sıradışı bir keşif” dedi. Arabanın üstündeki bazı gösterişli süslemelerin, Romalılar tarafından muhtemelen düğün törenleri de dâhil pek çok kutlamada kullanımına işaret ettiğini söyledi: “Antik kaynakların, piletum denilen böyle arabaların rahibeler ve asil kadınlar tarafından kullanıldığını söyledikleri göz önünde bulundurulduğunda, bu arabanın gelini yeni evine taşıdığı ve evlilikle ilişkili ayinlerde kullanılmış olabileceği ihtimalini de atlamamak gerekir.” İtalya Kültür Bakanı Dario Franceschini, Pompeii’nin keşifleriyle bizleri şaşırttığını ve kazılmayı bekleyen 20 hektarlık alanıyla birlikte yıllar boyunca da şaşırtmaya devam edeceğini belirtti.

Uzmanlar aracın dört tekerlekli törensel bir at arabası olan pilentum olduğunu düşünüyorlar.

Kaynak: BBC News , 01.03.2021

Çeviri: Ali Oğuz Bozkurt